Site Overlay

Kertomus siitä, miten yhdestä tarinasta tuli toisia kerrotumpi

Alussa Jumala loi taivaan ja maan. Maa oli autio ja tyhjä, pimeys peitti syvyyden ja Jumalan henki liikkui vetten yllä. Jumala loi vehreyden, eläimet, vedet, elävän, ja vehreän luonnon ja kasviston. 

Jumala oli rakastavainen, lempeä ja ymmärtäväinen. Hänen mielestään kaikkea maan päällä tuli kunnioittaa. Kaikista voimista suurin oli rakkaus. 

Kaikista eläinlajeista yksi oli eniten Jumalan kaltainen: ihmiset, jotka hän loi kuvajaisikseen. 

Jumalan luomat ihmiset olivat hyvin moninainen joukko. He olivat eri näköisiä, kokoisia ja pystyväisiä. Kaikki olivat vain ominaisuuksia, eikä toinen ollut toistaan parempi tai huonompi. Eri ominaisuudet olivat vain ominaisuuksia itsessään, ilman sen kummempaa arvottamista. 

Nykypäivältä käännettynä se tarkoitti sitä, että ihmiset olivat sukupuoleltaan ja seksuaaliselta suuntautumiseltaan hyvin moninaisia – eli toisin sanoen queereja. Tätä nämä ihmiset eivät edes ymmärtäneet, sillä he vain olivat ja elivät. He pääosin mustia ja ruskeita ihmisiä, ja oli joukossa yksi valkoinen. Tämä samainen ihminen poikkesi tästä joukosta ihonvärinsä takia myös siksi, koska hän ei ollut sukupuoleltaan tai seksuaaliselta suuntautumiseltaan queer. Muuten joukossa oli sukupuoli-identiteetiltään ja seksuaaliselta suuntautumiseltaan hyvin moninaisia ihmisiä. Kattona kaikelle toimi se, että ihminen rakastui toiseen ihmiseen, eikä sukupuoleen. Osa ei tuntenut seksuaalista vetovoimaa kehenkään, tai halunnut määritellä sukupuoltaan mitenkään. Sukuelimet olivat keskenään erilaisia, mutta jokainen sai itse määritellä oman sukupuolensa mihin suuntaan tahansa ja vaikka vaihdella sitä päivästä riippuen. Joillakin oli monia eri sukuelimiä samassa kehossa ja sekin oli yhtä tavallista ja arkista kuten kaikki muu.

Adrian, Blair, Casey, Dylan, Ezra, Jude, Kim, River, Robyn, Sunny, Teri ja Jeremy. Siinä he olivat, 12 ensimmäistä ihmistä maan päällä. He rakastivat toisiaan. Toiset enemmän toisiaan romanttisessa mielessä, mutta kaikki rakastivat ja kunnioittivat toinen toistaan. Kaikki oli onnellista ja ihanaa. Erimielisyyksiä ja riitojakin tuli välillä, mutta niistä selvittiin aina. He olivat transsukupuolisia, intersukupuolisia, muunsukupuolisia, sukupuoleltaan soljuvia ja muuntautuvia, sukupuolettomia, naisia, miehiä, panseksuaaleja, biseksuaaleja, homoja ja lesboja. Tai siis kaikki muut, paitsi Jemen.

Jeremy oli joukon ainoa valkoinen. Hän oli erittäin taitava tarinankertoja. Muut ihmiset kerääntyivät mielellään kuuntelemaan hänen miellyttävää ääntään ja tarinoitaan. Ihmiset uskoivat kuulemaansa. 

Jemery oli mies ja oli rakastunut Blairiin, ystävälliseen ja kauniiseen naiseen. Mutta Blair rakasti jo toista, Kimiä, viisasta ja hauskaa naista. Ja hän rakasti Jemeryä vain ystävänä.

Jemenin sydän särkyi ja hän alkoi tuntea itsensä ulkopuoliseksi joukossa, koska oli ainoa kaltaisensa. Valkoisena ja cis-sukupuolisena, heterona miehenä. Kaikki muut olivat queereja, mustia ja ruskeita. Kaikki muut olivat eläneet mukavaa ja ihanaa elämää yhdessä, ja Jemeryä alkoi kyllästyttää se.

Hän suuttui Blairille. Kaikki muut alkoivat suututtaa häntä. Miksi hän oli ainut, joka ei saanut vastakaikua rakkaudelleen?

Jeremy halusi näpäyttää Blairille. Hän halusi kostaa. Hän halusi tuntea itsensä tärkeäksi ja rakastetuksi. Hänen ainoa valttikorttinsa olivat hänen puhelahjansa. Hän halusi näyttäytyä hyvänä ja tärkeänä. Niinpä hän päätti: hän alkaisi kertoa yhtä tarinaa ainoana, oikeana ja hyväksyttävänä vaihtoehtona. Hän kiertelisi muualla maailmassa tapaamassa muita ihmisiä ja kertomalla heille tarinoita. 

Hän kiersi maailmaa ja vakuutteli ihmisille, että yksi ihminen pystyisi käsittelemään kaikista sukupuolista vain kaksi vaihtoehtoa, miehen ja naisen. Hän vakuutteli, että luonnollisinta oli ihastua tämän kaksijakoisen binäärin sisällä vastakkaiseen vaihtoehtoon, jota nykyisin kutsutaan heteroseksuaalisuudeksi. Hän vakuutteli, että näin asiat olivat ja kuuluivat olla. Ja käänsi ihmiset uskomaan, että valkoinen väri ja ihonväri oli paras väri. Kaikki muut tämän kuvauksen ulkopuolella olisivat pahoja, syntisiä ja väärin.

Ihmiset uskoivat häntä. Kun Jeremy tarpeeksi monesti toisteli näitä valheitaan muille, hän lopulta alkoi itsekin uskoa tarinaansa. Hän ei enää muistanut, mikä oli totta, mistä lähtökohdista oli tullut ja mitä Jumala oli opettanut hänelle. 

Nopeasti hän sai kunniaa, mainetta ja arvostusta itselleen. Ihmiset olivat hurmoksissaan hänen puheistaan, ja hän oli odotetuin vieras kaikkialla. Jeremy tunsi itsensä rakastetuksi ja onnistuneeksi muiden silmissä. Mutta romanttista rakkautta hän ei löytänyt – Blair oli ollut hänen ainoa rakkautensa.

Jeremy vanheni vanhenemistaan ja lähentyi jo 70 ikävuottaan. Eräänä kauniina kesäpäivänä kuuli, että yksi hänen kannattajistaan oli matkustanut hänen kotiseudulleen ja murhannut Blairin, sillä Blair oli lesbo ja syntinen.  

Silloin Jeremy havahtui. Hän tajusi, miten paljon pahaa hänen teoistaan oli seurannut. Eihän hänen tarkoituksenaan ollut kuin hieman näpäyttää. Piti olla kyse vain pienestä itsetunnon boostaamisesta… ja se oli johtanut tähän ja lukuisiin muihin ilkivaltoihin. Ihmiset hänen kotiseudullaan olivat suuressa vaarassa. Miten hän olikin mennyt näin pitkälle? Miten hän olikin voinut olla niin itsekäs? Miksi suuttumus oli saanut toimimaan hänet näin väärin? Jeremy yritti korjata tilanteen, ja uskotella ihmisille, että kaikki hänen aikaisemmat puheensa olivat valetta. Sitä ihmiset eivät enää uskoneet. 

Vielä tähänkin päivään asti kuulemme valheellista luomiskertomusta maailman synnystä ja Jumalasta. Koska oikeastihan Jumala musta, erittäin femme genderqueer, joka loi kaikki ihmiset rakastamaan toisiaan ja arvostamaan erilaisuutta. 

Mutta koska Jeremy omasi taitavat puheenlahjat, hän sai ihmiset uskomaan toisin. Mitä jos sama tila olisi annettu toiselle taitavalle puhujalle, kuten Blairille? Tai transsukupuoliselle Ezralle? Tai muunsukupuoliselle Robynille? Tai pyörätuolissa olevalle intersukupuoliselle Terille? Ehkä valkoista ylivaltaa, heteronormatiivisuutta, queerfobiaa ja sortavia rakenteita ei olisi.

Niinpä. Koska kaikki nää tyypit, sukupuolet ja seksuaalisuudet on kuitenkin ollu aina tääl.


Anonyymin osallistujan kahdessa tunnissa kirjoittama teksti luomiskertomuksesta Queer AI: Puutarha -työpajassa kesällä 2021.

Scroll Up